KÜSİ Sanayi Kurulu Toplantısı Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan Başkanlığında Üniversitemizde Yapıldı

KÜSİ (Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği) Sanayi Kurulu Toplantısı Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan başkanlığında yapıldı. Üniversitemiz Senato Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Recep Çalın, Teknopark Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ömer Varışlı, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Aydın, KÜSİ Sanayi ve Akademik Kurul üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız ve Kırıkkale Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Değerli sanayi temsilcileri ve değerli akademisyenlerimiz; Üniversitemiz ile kamu kurumları ve sanayi kuruluşları arasında iş birliği ve etkileşimin sağlanması, Üniversitemizin eğitim-öğretim, AR-GE faaliyetlerinin planlanması konusunda paydaş görüşlerinin alınması için oluşturulan KÜSİ Sanayi Kurulu Toplantısı'na hepiniz hoş geldiniz. Katılımınız için teşekkür ederim.” dedi.

KÜSİ İl Temsilcisi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Çalın, ''Sayın Hocam, kıymetli başkanlarım, değerli Sanayi Kurulu ve Öğrenim Kurulu üyeleri, Üniversitemizde gerçekleşen toplantımıza katıldığınız için teşekkür ediyorum. Biz 2018 yılı itibariyle Türkiye'de ilk olarak Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında Sanayi Kurulu ve Akademisyen Kurulunu oluşturduk. Bu çalışmamız, YÖK'ün Trabzon'da düzenlediği bir toplantıda Türkiye'de ilk örnek olarak sunuldu. Sayın Rektör Hocamızın müsteşarlığı döneminde Kamu-Üniversite Sanayi İş Birliği Koordinatörlüğü şeklinde başlayan faaliyetler, Üniversitemizde de 2011-2012 yılından sonra devam etti.  Biz bu arada hem Üniversitemizin hem de bölgemizdeki sanayi kuruluşlarının makine ve laboratuvar imkânlarını belirledik. Daha sonra da bu kurulu oluşturduk ve toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılar kapsamında akademisyen arkadaşlarımızla sanayi kuruluşlarımızı bir araya getirdik. Projelerimizi, AR-GE çalışmalarımızı masaya yatırdık. Tabiri caizse akademisyenlerle sanayi kuruluşlarını evlendirdik. Problemlerden projeler oluşturuldu ve oluşturulan projelerde neticeye ulaştık. Sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarına binaen mevcut derslerimizde güncellemeler yapmaktayız. Teknokent ile protokol yapan işletmelerimize Teknokent’te bir AR-GE şubesi açtırarak Üniversitemizin havasını solumalarını sağlamış oluyoruz. Bu çalışmalarda bize destek olan başta Rektör Hocamız ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Ahmet Bey ile sanayi kuruluşları yetkililerine ve akademisyenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Ülkemize ve bölgemize katkı sağlayacak çalışmalar yapmaktan, bu çalışmalara destek vermekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Kıymetli sanayicilerimiz, değerli başkanlarım ve meslektaşlarım, hepiniz hoş geldiniz. Üniversitemizde yapmış olduğumuz toplantıları, ulusal ve uluslararası protokolleri sonuç odaklı yapmaya gayret ediyoruz. 6 yıldır bu şekilde çalışıyoruz. Elde ettiğimiz kazanımlara ulusal göstergeler açısından baktığımızda fena bir noktada değiliz. Aslında bu tip toplantıları geçmişten günümüze yaptığımız çalışmaları değerlendirme fırsatı olarak görüyorum. Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal katkı olmak üzere 3 temel görevinin yanına dördüncü görev olarak sanayi ve sektörle iş birliği görevini de ekleyebiliriz. İlk iki görevi sektörle birlikte yapıyorsanız anlamlı hale geliyor. Biz yaptığımız, yapacağımız çalışmaların yıllık hesabını vermek zorundayız. Çünkü devlet bize bir bütçe teslim ediyor ve bu bütçeyi ne kadar verimli kullandığımız önemli. Eylül 2018’de burada göreve başladım. Yerel yöneticilerimize ve milletvekili arkadaşlarımıza Üniversitemizde her yıl yaptığımız çalışmaları ve gelecek yıl yapacağımız çalışmaları anlatıyorum ve görüş alışverişinde bulunuyorum. Sizlerin de bizlere katkı sağlayacak düşüncelerinizi duymak isteriz. Üniversitemizin gelişmesi, ülkemize en verimli şekilde hizmet verebilmesi için iç ve dış paydaşların yönlendirmelerinin değerli olduğunu düşünüyorum. Bir kafa az şey, çok kafa çok şey düşünür. Dolayısıyla çalışmalarımızı takım ruhuyla götürmeliyiz. Bu anlamda bize öteden beri verdiğiniz katkılar dolayısıyla hepinize teşekkür ederim. Sizlerin sektörde ihtiyaç duyulan özellikleri bizlere aktarması, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler ışığında öğretim planımızı güncelliyoruz. Yüksek lisans ve doktora tezlerinin rafta kalan tez olmaktan ziyade sektörde bir çözüm üretecek tez olmasına gayret ediyoruz. Araştırmanın bir başka ayağı da Teknoparkımızda öğrencilerimiz ve hocalarımız tarafından kurulmuş olan 11 şirketimiz var. Bu şirketlerde projeler üretiliyor. Üniversite imkânlarının ilgili sektörlere taşınması; Teknoparkımızın ve hocalarımızın özel çabalarıyla, laboratuvarlarımızın destekleriyle sağlanıyor. Sizlerle ihracat odaklı araştırma-geliştirme yapmak; AR-GE aşamasında sorun yaşıyorsanız size destek olmak isteriz. Dolayısıyla biz taleplerinizi dinlemeye hazırız. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde bununla ilgili bir mesafe alabilirsek ben kendimi bahtiyar hissedeceğim. Zaman ayırıp geldiğiniz için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Program, Rektör Yardımcımız ve Kırıkkale Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Başalan ile Teknopark Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ömer Varışlı’nın Üniversitemiz Teknopark’ta yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesi ve KÜSİ kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri anlatması ile devam etti.

Sanayicilerin karşılaştığı problemlerin konuşulduğu toplantıda Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı ve Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Aydın, Rektörümüze ve toplantıya katkı sağlayanlara teşekkür etti. 

Toplantının devamında sektör temsilcileri, firmaları ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Firma yetkilileri; çalışma, üretim ve ihracat aşamasında karşılaştıkları sorunlar hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ve diğer firma yetkilileri ile fikir alışverişinde bulundu.

Toplantıda, Üniversitemiz ile Akçay Kolonya firması arasında iş birliği protokolü de yapıldı. Protokole, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan ve Akçay Kolonya firması sahibi Mehmet Akçay imza attı.

Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.